Bunkerturizmus?

A déli határvédelmi erődítések, vagy ahogy az újságírók hívják a "Magyar Maginot-vonal" az 50-es évekből

Moderátorok: csart, bunkerman

Bunkerturizmus?

HozzászólásSzerző: Gracchus » 2010.03.09. 11:24

Sziasztok!

Újáépítik a rákosi bunkereket a déli határon. Hallottatok erről valamit?

Bunkerturizmus indul Zalában

Egy kerkaszentkirályi egyesület helyreállít az egykori több mint hatezerből négy, a Rákosi-korban épült bunkert Páka környékén. A fejlesztéshez 121 millió forint támogatást kapnak.

Többévi előkészítő munka után elrajtolhat a kerkaszentkirályi székhelyű Zala Zöld Szíve Egyesület "Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén" nevű turisztikai programja - tudta meg a Napi Gazdaság [1]. A fejlesztések megvalósításához az egyesület a Leader program keretében 121 millió forint értékű támogatást kapott.

A természetjárást és a murai vadvízi evezést bunkertúrákkal szeretnék kombinálni. Már döntés született arról, hogy Páka környékén helyreállítanak négy bunkert és a lovászi légoltalmi pincét, de a tervek között az is szerepel, hogy néhány nagyobb létesítményt szállás-, illetve táborhellyé alakítanak át. (Az Index riportja a Páka-környéki bunkerekről itt olvasható [2]).

A több mint 600 kilométer hosszú védelmi rendszert 1952 elején azt követően kezdték el létrehozni a határ mentén szovjet tanácsadók közreműködésével, hogy a szocialista országok viszonya megromlott a Tito vezette Jugoszláviával.

A teljes határszakaszon több mint 6200 különböző védelmi létesítményt építettek, 6 milliárd forintot meghaladó költséggel. A védelmi rendszer teljes egészében sosem készült el, ám a bunkerek döntő többsége ma is áll. Az egyesület reményei szerint a rendbe tett erődítmények, illetve a hozzájuk kapcsolt programok több ezer látogatót csábíthatnak a térségbe évente.

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/09/bunkerturizmus_indul_zalaban/
Gracchus
 
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2008.12.31. 10:31

Re: Bunkerturizmus?

HozzászólásSzerző: bunkerman » 2010.03.09. 15:30

Bunkerturizmus önmagában a magyar vidéken teljesen halott elképzelés.
Franciaországban szintén vidéken működik a Maginot-vonal látogatás, de azért a méretek között van egy jelentős eltérés.

Azonban a zalaiak csupán másodlagos programnak szánják a bunkereket az odalátogatók részére. Egy másik cikkben nyilatkoztak is ennek kapcsán:

"A GPS-készülékkel rendelkezők számára indul kincskereső bunkerturizmus Zala megyében, ahol a hidegháború időszakában megépített magyar Maginot-vonalon kívül a murai raftingolás feltételeit is megteremtik egy nyertes pályázat jóvoltából.

A kerkaszentkirályi székhelyű Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület nemrég 121 millió forintot nyert európai uniós forrásból, az önrésszel együtt így 140 millió forintos turisztikai fejlesztést indíthatnak el a horvát-szlovén-magyar hármashatár térségében. Mint Pál Zoltán, az egyesület elnöke elmondta: nyertes pályázatukkal a bakancsos turizmus feltételeit szeretnék javítani, a Mura magyar szakaszán megteremtik a raftingolás (vadvízi evezés), csónakázás lehetőségeit, a hidegháború idején kiépített bunkerrendszert pedig a GPS-készülékes kincskeresők számára akarják megnyitni.

Az 1950-es években az egykori jugoszláv határszakasz közelében mintegy 600 kilométer hosszan épült védelmi rendszert csak alig néhány éve kezdték el alaposabban megismerni a közelmúlt történelmével foglalkozó szakemberek. A hatalmas költséggel megépített magyar Maginot-vonalat soha nem használták, az enyhülés időszakától pusztulni is kezdett. Kutatását a budapesti Hadtörténeti Múzeum szakemberei kezdték el, a térségben konferenciát is szerveztek és kiadványt jelentettek meg a bunkerrendszerről.

Pál Zoltán azt mondta: úgy gondolták, hogy a rejtett történelmi emlékeket a turizmus számára is felfedezhetővé kellene tenni, ezért a már évek óta népszerű geocaching játékkal való összekapcsolására készítettek terveket. A játék lényege, hogy a világ számos pontján egy-egy apró műanyag doboz, más néven geoláda van elhelyezve, amelyet a GPS-készülékkel rendelkezők a megadott koordináták alapján találhatnak meg apró jutalom ellenében.

A Zala Zöld Szíve Egyesület vállalásai szerint Páka környékén négy bunkert és az azok környezetében lévő futóárkokat, valamint egy Lovásziban található egykori légópincét tesznek rendbe. Ezekben rejtik majd el a geoládákat, de az első bunkerek feltárása még csak a kezdeti lépéseket jelenti.

Az összesen 22 települést érintő nyertes pályázat további részleteiről az egyesületi elnök elmondta: a zalai határtérségben a bakancsos turisták számára a kéktúra és az olajbányászat emlékeit érintő "olajos túra" útvonalán kilátókat építenek, pihenőhelyeket alakítanak ki. Új szolgáltatásként a Murán csónakkikötőket építenek és látogatóközpontot hoznak létre, Kerkaszentkirályon pedig raftingbázist alakítanak ki.

Pál Zoltán azt reméli, hogy a szerződés aláírása után márciusban-áprilisban megtörténhet az első kapavágás, és legkésőbb a jövő év elejétől már vendégeket fogadhatnak a Zala megye szívében létrehozandó új turisztikai attrakciók."

Nem tudom mennyire számolták át, mekkora turizmust hozhatnak ezek a fejelsztések, de mindenképpen érdekes elgondolás a bunkerket összekötni a geocachinggel.
bunkerman
 
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2009.01.12. 13:18

Re: Bunkerturizmus?

HozzászólásSzerző: bunkerman » 2010.03.24. 16:38

Készült egy interjú a bunkerturizmus kapcsán itt olvasható:

http://www.bunkermuzeum.hu/Bunkermuzeum/cikkek/cikk34.htm
bunkerman
 
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2009.01.12. 13:18

Re: Bunkerturizmus?

HozzászólásSzerző: bunkerman » 2010.04.13. 06:51

Készült egy riport is a zalai bunkerek kapcsán, itt nézhető meg:

http://tv2.hu/tenyek/video/bunkerturizmus-zala-megyeben-tenyek-riport
bunkerman
 
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2009.01.12. 13:18


Vissza: Déli védvonal (világháború utáni)

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron