Szerző: adamba » 2012.03.19. 11:48
Üdv Mindenkinek!
Mivel új tag vagyok, így csak most láttam, hogy a Ferihegyi Repülőtér körnékén húzódó Attila-vonallal kapcsolatban is vannak nagyon jó és érdekes hozzászólások. Ezekkel kapcsolatban - főleg Ágnesnek reagálva - szeretnék egy-két dolgot megosztani. Én a környéken nőttem fel és gyermekkoromban rengeteget játszottunk a Határ erdőben vagy ahogy mi hívtuk a Csévéző erdőben. Már akkor is a friss szántásokon sok háborús maradványt - aknavető szárny, aknavetőgránát, lőszerhüvelyek ( Mannlicher és Mauser na és persze PPS ) stb. lehetett a földfelszínen találni. Az erdőben lévő katonaságnál nagyon örültek nekünk, amikor bejelentettük a gránátokat. A temető keleti falával szemben elhelyezkedő volt katonasággal - ahol a ciszternák és rámpák vannak - kapcsolatban még gyermekkoromban helyi öregek és jó Apám is mesélte, hogy ott katonai lőszerraktár volt. A területen a temető falához közelebb eső oldalon még a mai napig is megvannak kb. 3-5 db. homokfal, melyek ha jól emlékszem kb. 3-5 m magasak és kb. 10-15 méter hosszúak és egymással párhuzamosan vannak felállítva. A háború után a lőszerraktárat kiürítették, majd a Magyar Vasbetonipari Vállalat szerelő műhelyeit helyezték el itt a 60-as években.
A Repülőtér mögötti erdőrészen - közvetlenül a Csévéző útnál - a fórumban említett harckocsi árok a mai napon szép állapotban megvan. A Csévéző út másik oldalán lévő erdős területen - amely átnyúlik Rákoskeresztúrra egészen a Helikopter lakóparkig és régen Újmajor néven is emlegették - még a mai napig is láthatóak a háború nyomai. Nagyon sok helyen fellelhetőek kisebb-nagyobb bombatölcsérek. A temető keleti oldalával közvetlenül szemben lévő erdősávban megszámlálhatatlan kisebb bombatölcsér van, ami alátámasztja azokat a visszaemlékezéseket, melyet a magyarországi hadszíntér legnagyobb tüzérségi előkészítésének írják le az 1945.01.01-ei orosz támadást.
Még annyit befejezésképpen, hogy a Helikopter lakóparktól nem messze az erőben van egy lovarda, aminek a hátsó részénél is fellelhető az Attila-vonal harckocsiárka. Ennél a helynél van egy kerékpáros kross pálya is. Itt alig kivehetően, de valóban vannak futóárok maradványok is. Ettől a helytől nem messze van egy szép ismeretlen katona sír is, ami egy magyar honvéd maradványait rejti.
Hát röviden ennyi lenne. Nagyon örülnék, ha a kedves tagtársak további történeteket is megosztanának ezzel a területtel kapcsolatban. Ha esetleg van valakinek légifotója ( állítólag 1952-ben készítettek párat )megköszönném, ha megosztaná. Mindenkinek a legjobbakat kívánom.