Óvóhelyek Budapesten és az országban

II. világháborús és hidegháborús óvóhelyek Magyarországon és a világban

Moderátorok: csart, bunkerman

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.01. 19:05

Muskétás írta:Mennyibe kerül a részvétel egy túrán?


Kissé bonyolult az árszabás, nem írom most le az egészet. Alapvetően a következők döntenek: Budapesten kívüli vagy belüli, autós vagy gyalogos túra, és a résztvevők száma. 1 főnek 15 000 HUF egy gyalogos túra, 5-6 főnek pedig már csak 7 000 fejenként. Autóval/minibusszal ugyanígy, a 2 szélső érték 25 000 és 10 000 között mozog. Ez a klasszikus városnéző túra, a tematikus túrák 1-2000 ft-tal drágábbak, mert azokon fizetünk "belépőt" néhány helyre (látogatási hozzájárulás). A bunkertúra ügyében még tárgyalok a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt-vel az árakról, hamarosan le lesznek fixálva. Ezen a túrán némileg magasabb lesz az ár mindenképpen.

De:
-egy: ahogy kész a végleges árszabás, beírom ide, mennyi lesz a bunkertúra.
-kettő: minimális változás lehet mindig, attól függően, hogy tudnak-e minket fogadni a fent említett helyeken.
-három: ezek az árak az "előzmény" nélkül beeső külhoniakra vonatkoznak, rugalmasak vagyunk nagyon e téren:D

Köszi az érdeklődést, max 2 hét múlva le lesz fixálva minden, annál is inkább, mivel szerdára kész a szórólapunk képi anyaga. A legutóbbi állapot, ami nekem meg van örökítve, így fest. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb 8-án már megvan a nyomdakész anyag, és vihetem a rendelést, onnantól meg pár nap és a kezemben vannak a szórólapok, ki lehet helyezni mindenhol a városban.
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Gracchus » 2010.11.04. 09:50

Hello,

Engem is érdekelne a túra, de az ár nekem kicsit borsosnak találom. Mit lehet tudni mi van benne? Kapunk kiadványt a bemutatott létesítményekről például?

Üdv:
Gracchus
Gracchus
 
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2008.12.31. 10:31

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.04. 11:55

Gracchus írta:Hello,

Engem is érdekelne a túra, de az ár nekem kicsit borsosnak találom. Mit lehet tudni mi van benne? Kapunk kiadványt a bemutatott létesítményekről például?

Üdv:
Gracchus


Igen, magyar embereknek ez borsos ár, ezt aláírom. Ha viszont külföldiek (nyugatabbról, értelmszerűen) szemével nézed, nem az. Magasabb az ár némileg, mint a legtöbb cégnél, viszont a színvonalbeli különbség ég és föld. Egy klasszikus 3 órás városnéző túra Budapesten olyan 7 000-8 000 HUF között van. Ekkor driver-guide beszél (tehát ő vezeti a minibuszt és beszél is), és angol-német nyelveken garantáltan megy, így tényleg magas teljesítményt nyújtani lehetetlen. Nálam a klasszikus túra nem egy retek Merci Sprinterrel, hanem komoly, kényelmes taxival/egyterűvel, csak a vendég saját társaságának (nincs kevert csoport), 4 és fél óra hosszban, benne egy süti+kávészünettel, elegáns helyen (árban benne), 3 emberre nézve 11 000 ft-ra várható (plusz-mínusz 500). Cserébe ezért a plusz 3-4 000 forintért összehasonlíthatatlanul többet kap, deklaráltan, referenciákra (komoly nemzetközi irodákéi) támaszkodhat stb, és amikor valaki csak 1-2 napot tölt Budapesten, nem a pénz a legfontosabb, hanem az élmény. Azt gondolom, ez egy teljesen korrekt ár, sajnos a magyar életszínvonal az, ami ezt furcsává/magassá teszi. Az óriási árversenyben iszonyatosan szorítják le a cégek az árakat, de én ebbe nem szállok be, az árak magasabbak, de a szolgáltatás is minőségibb. Az óvóhelyes túra ára is erre épül rá, pluszban jön hozzá a támogatás a helyeknek, amiket meglátogatunk, a kőbányai pincerendszert is ideértve ez összesen fejenként max 4 000 ft-ot tesz ki (ez még kialakítás alatt van, de 4 000 a max).

Ami anyagot én adok a túrákon: lexikális tudás - Budapesten egyedülálló az idegenvezetők között- nem az óvóhelyekre értve konkrétan, hiszen valószínű legalább egy tucatnyian vagytok, akik nálam jobban képben vagytok ebben a témában-egyelőre:D Olyan helyeken jártam / és fogok lejárni/, amikről az idegenvezetők nagy része csak álmodik, ebből adódóan óriási tudás és egyedi kép- és videóanyag GPS-en és netbook-on mutogatva, valamint az országban egyedüli, 80 oldalas, 900 történelmi fotót tartalmazó fotóalbum, amiért a szakmabeliek (turizmus) megőrülnek. Emellett csak Budapestről 90 oldalnyi Word-dokumentum csak az érdekességekre koncentrálva, kereshető módon, rendszerezve, és sok tucatnyi fantasztikus (bár sokszor elég hardcore, pl "A régi Budapest erkölcse", "Élet és hétköznap a középkori Budán") könyv, ami a háttéranyagot adja.

Többször voltam külföldön melózni, és csak idén tisztult le véglegesen a kép, mit is akarok csinálni, június közepén álltam neki az egész BudapestScenes-project szervezésének, így még óriási fejlődés várható tudás, képanyag és a látogatható helyek területén is. A legutóbbi célpont tegnap volt, a Bécsi kapu téri evangélikus templom alatti pincehelyiség, a következőre jövő héten kerül sor, egy (többek között itt a honlapon is említett) komoly óvóhely, amiről még képet sem találtam eddig. A PV támogat mindenben, tehát nagyon sok lesz még várhatóan,

Ha érdeklődtök a túra iránt, egyrészről nagyon örülök, másrészről kérem a türelmeteket. Rengetegen (több nagy busznyi) ember jönne egy ilyen túrára, viszont ezzel szeretnék várni valószínű tavaszig, amíg esetleg új helyeket sikerül belevinni a túrába, valamint én is fejlődök. 5 éve vezetek Budapesten, de idén februárban volt az első olyan csoportom, amikor tényleg majdnem maximálisan elégedett voltam magammal, ezeknél az új, tematikus túráknál is nyilván lesz tanulóidőm. Megkerestek konkrétan ez ügyben egy nagy (magyar) hírportáltól, nekik is azt mondtam, hogy semmi akadálya egy kis bemutatónak, de hogy konkrétan túrán részt vehessenek, azzal még szeretném, ha várnánk. Ha lesz ilyen magyar nyelvű óvóhely-túra, az nyilván igencsak más árakkal fog működni, idén szeptemberben csináltam 2 magyar nyelvű, 4 órás budapesti buszos városnézést ismerősöknek, barátoknak, családtagoknak (már évek óta rugdostak), ott a létszámtól függően 1 200 és 1 500 ft-ra jött ki a túra fejenként, egy bunkertúránál ez kb 2 000 lesz. Örülök, ha bárkit érdekel, ez teljesen nyitott lesz majd, csak legyen rá kapacitásom. Ha facebook-on fenn vagytok, érdemes figyelni minket (BudapestScenes), elvileg már látnia kéne mindenkinek a honlapot, még ha nincs is regisztrálva, ez valamiért nem így van - de hamarosan elérhetőek leszünk a http://www.budapestscenes.com-on is!

Mellesleg lesz még egy harmadik alkalom is budapesti városnézésre, eddig kb 14 jelentkező van csak, tehát hely bőven van még. Ha lesz rá időm, hamarosan kitűzök egy újabb időpontot, várok rá mindenkit, aki meg szeretné ismerni a várost - természetesen nem olyan stílusban, hogy "Lánchíd, 1849-ben épült, Clark Ádám vezette az építkezést, a legrégebbi hidunk" stb, túlzás nélkül állíthatom, hogy a 2 túrán 80, itt élő ember szeretett bele Budapestbe. Ha érdekel bárkit, légy szíves a levi.guide@gmail.com címen jelentkezzetek!

Üdv'

Levi
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: csart » 2010.11.04. 12:56

Sok sikert a kezdeményezéshez érdekesen hangzik!

Hamarosan újra jobban becsatlakozom a forumba , de még kérek két hetet, egy kicsit rámdobálták a szenet. :?

Azért me reggel benéztem egy érdekes óvóhelyre 4 német szívó- szűrő berendezés , egy elektromos radiátor, ganz boiler, stb. mind második világháborús.
csart
 
Hozzászólások: 249
Csatlakozott: 2009.01.04. 21:48

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.09. 13:30

gavino írta:Sziasztok!
Én a Gárdonyi Géza Általános Iskolába jártam. (Bartók Béla u.27)
És az iskola a háború idején óvóhelyként és kórházként üzemelt.
Az egész suli alatt pincerendszer húzódik, még működőképes levegőztetővel.
A pincéből volt föld alatti légó alagút a Bartók a túloldalára, ahol most a Bartók szobor van és még több kijárta is volt de sajnos mindent befalazták a rendszerváltáskor.
Van egy kezdetleges alaprajzom amit csináltam a pincéről ha érdekel valakit megpróbálom feltenni.
üdv
Gavino


Az iskola igazgatójával most beszéltem telefonon. Az ő állítása szerint sima, mezei pincehelyiségek vannak az épület alatt, nem óvóhely. Van viszont légcserélő rendszere, amely arra enged következtetni, hogy ha nem is óvóhelynek épült a helyiség, használták ilyen célokra is, ahogy ti is említettétek. Annak ellenére, hogy volt kapcsolat, közvetítő hozzá, közölte velem, hogy ha lenne is óvóhely az iskola alatt, akkor sem engedélyezné, hogy lemenjek. Én meg mondtam, hogy köszönöm, és pont, így ez a történet részemről lezárult.
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Yrkon » 2010.11.17. 16:31

Üdv!
Új vagyok itt, még csak olvasgatok nagyrészt.:) de ahogy látom, több bunkerről eddig nem esett említés:(bár ennek lehet, hogy oka van)
1. Balatonalmádi feletti hegyen: 47fok 03'32.75 É, 17fok59'48.91 K
2. Herend felett a Középső-Hajagi BARS létesítmény

Az utóbbiról GoogleEarth-ön vannak fent fotók is. meg itt egy cikk:

"Atombunker unatkozó nyugdíjasoknak Középső-Hajagon
Az egyik hajdani szovjet atombunker iránt érdeklődik az amerikai hadsereg az utóbbi hetekben szárnyra kelt hír szerint. A Veszprém megyei Középső-Hajag tetején lévő objektum valóban létezik, de a terület bérlője inkább nyugdíjasokat látna ott szívesen.

Atombiztos híradóközpont, atomrobbanófejek raktára, vagy rakétakilövő állás. Néhány vélelmezett ötlet a Herendtől északnyugatra található, 646 méter magas Középső-Hajag bunkerének és környezetének hasznosítására. Vannak ezzel szemben olyanok is, akik a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy megveszi egy cég, és illegálisan eltüntet ott néhány ezer köbméter veszélyes hulladékot. A méreg pedig évszázadokon át szivárog bele a kőzetbe, a talajba, a Bakony karsztvizébe.

Jáger György, Herend jegyzője elárulta: ő ugyan csak kívülről látta a földbe rejtett labirintus bejáratát, de néhány Herendi élménybeszámolója alapján a mélyben különleges élmények várnak a kalandvágyókra. Ám többet nem nagyon tud a bunkerről, mert az Herend felett áll ugyan, de Hárskút közigazgatási területén található. Vannak azonban olyan bunker-, laktanya- és báziskutatók, akik már föltérképezték ezt a katonai objektumot is. Közéjük tartozik Koós Gábor, aki két éve kezdett el foglalkozni a Középső-Hajaggal, amikor a honlapjára feltett fényképekre felfigyelt egy külföldi amatőr bunkerkutató. Tőle tudta meg, hogy a Középső-Hajagon található egykori katonai objektum a Varsói Szerződés BARS (Hóleopárd) nevű kommunikációs rendszerének egyik legfontosabb magyarországi pontja volt, amelyet a szovjet hadsereg üzemeltetett.

A középső-hajagi bunker technikáját a szovjet hadsereg kivonulásakor valószínűleg leszerelték. Egy főbejárata és több, részben ma is használható menekülőaknája van – mondta el Koós Gábor. A ma még látható technikai felszerelések, orosz nyelvű feliratok, a helyiségek elhelyezkedése, méretei alapján elég nagy pontossággal azonosítható a rendeltetése. A kutatók más bázisokba is szeretnének bejutni, hogy az utókor számára dokumentálják a még fellelhető katonai relikviákat, mielőtt azok tényleg kohókban végzik ócskavasként. Ez a törekvés azonban a hivatalos helyeken mindeddig ellenállásba ütközött – tette hozzá Koós Gábor.

Hárskút polgármestere, Kiss Árpád nem tartja valószínűnek a hely újbóli katonai felhasználását. Mint mondta: az objektum hasznosítása legutóbb a Zengőre tervezett NATO-lokátor kapcsán merült fel, de ezt – nem kis örömére – elvetették. Az erdő közepén álló bunker jelenleg egy vállalkozó tulajdonában van.

Kosik János, a területet bérlő kft. tulajdonosa is csak a hírekből értesült arról, hogy volt külföldi érdeklődés a hajagi objektum iránt, ám őt senki sem kereste meg ebben az ügyben. Neki mindenesetre vannak tervei a mintegy 86 hektáros terület hasznosítására: rekreációs központot, öregek otthonát álmodtak a helyre, amelynek tervei már el is készültek, és engedélyeztetésre várnak. Kérdésünkre, hogy miként tervezik a föld alatti bunker hasznosítását, azt válaszolta: még katonai turisztikai látványosság sem lehet, olyan rossz állapotban van. Azt képtelen ötletnek tartja, hogy veszélyes hulladékot helyezzenek el ott, bár legfőbb gondjuk éppen az egyre növekvő szemét. Szégyenletesnek tartja, hogy miközben a vasat elhordják onnan a fémgyűjtők, helyette mások szeméthegyeket építenek a régi katonaidők egyik utolsó tanújának környezetébe. AS Network
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. - az elmúlt évek árbevétele

Szerző: Takács Zoltán"

Haverral voltunk bent, két emelet mély, nagyon durva hely, igaz teljesen ki van belezve.
Ha gondoljátok, én is tudok feltölteni róluk képeket.

Péter

ui: Székesfehérváron a Szent Imre iskola alatt hallottam óvóhelyről, alagútrendszerről. Ti tudtok erről valamit?
Yrkon
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.11.17. 15:28

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.18. 11:14

Helló,

köszi az infókat! Balatonalmádiban konkrétan merrefelé van bunker? Érdekelne a dolog, mert nagyfateréknak ott van telke, kis pöcsös koromtól kezdve a nyarak nagy részét ott töltöttük (Vödör-völgy). Én egy óvóhelyet/tárolót vagy hasonló objektumot találtam a környéken túrázás közben, de az erősen Vörösberénytől ÉK-re van, nem Almádiban és nem is igazán jelentős. http://href.hu/x/dqg3 Nem erre gondolsz, igaz? Youtube-on lehet találni videókat "Balatonalmádi+bunker" kulcsszavakkal, de csak ilyen buzeráns trance-partikat dob ki...

A Balaton-felvidék, de különösen a Bakony érdekes ilyen szempontból mindenképpen. A Cartographia Bakony útikalauza ezt írja:

"1979-ben indult útjára a kiadó új turistatérkép sorozata. Ebben - kiszolgáltatva az akkori idők "szabályainak", tekintettel a Bakony kiemelt katonai bázisaira, gyakorlótereire és "objektumaira" - a Bakony természetjáróit csak egy Bakony keleti rész (1:80 000), ill. nyugati rész (1:60 000), egymással a Bakony közepén nem összeilleszthető (!) turistatérképpel sikerült megörvendeztetni." Holott 1979 azért már messze nem a legmeredekebb, legparanoiásabb időszak volt, biztos vannak érdekes dolgok a föld mélyében.

Ma is elég sok lőtér van a területen, talán az egész Bakony fontosságát az indokolhatta, hogy picit mindig is vadabb terület volt a többi magyar hegységnél (pont ezért imádok ott túrázni, mikor hazajöttem tavaly ősszel külhonból, egy hetet voltam lenn kutyámmal), kevésbé volt feltérképezve, jobban el lehetett rejteni bármit, valamint a mocskos kapitalistákhoz is közelebb van, mint a Mátra, Bükk stb, nyilván célszerű volt oda telepíteni légvédelmi szempontból fontos objektumokat, ha már a SZU felől nem voltak hajlandóak minket támadni.

Itt van egy videó a Baglyas-hegyi bunkerről http://www.youtube.com/watch?v=_NpUg3d8018 .

Péter, engem mindenképpen érdekelnének képek a Hajagoson lévő bunkerről, jó lenne, ha feltöltenél. Egyébként akár egy túrát is lehetne szervezni a Bakonyba, bejárásokkal, ezt a 2 bunkert megnézni, és Fülöp Attila nevét biztosan hallottátok már, neki van Bodajkon egy elég komoly háborús gyűjteménye és egy működőképes kétéltű járműve - talán RÁBA. ha valakit érdekelne egy ilyen bejárás, jelezze! Egy nap alatt le lehetne zavarni az egészet.
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Yrkon » 2010.11.18. 12:36

raoulduke652 írta:Helló,

köszi az infókat! Balatonalmádiban konkrétan merrefelé van bunker? Érdekelne a dolog, mert nagyfateréknak ott van telke, kis pöcsös koromtól kezdve a nyarak nagy részét ott töltöttük (Vödör-völgy). Én egy óvóhelyet/tárolót vagy hasonló objektumot találtam a környéken túrázás közben, de az erősen Vörösberénytől ÉK-re van, nem Almádiban és nem is igazán jelentős. http://href.hu/x/dqg3 Nem erre gondolsz, igaz? Youtube-on lehet találni videókat "Balatonalmádi+bunker" kulcsszavakkal, de csak ilyen buzeráns trance-partikat dob ki...Péter, engem mindenképpen érdekelnének képek a Hajagoson lévő bunkerről, jó lenne, ha feltöltenél. Egyébként akár egy túrát is lehetne szervezni a Bakonyba, bejárásokkal, ezt a 2 bunkert megnézni, és Fülöp Attila nevét biztosan hallottátok már, neki van Bodajkon egy elég komoly háborús gyűjteménye és egy működőképes kétéltű járműve - talán RÁBA. ha valakit érdekelne egy ilyen bejárás, jelezze! Egy nap alatt le lehetne zavarni az egészet.


Üdv!

Neked van igazad az almádi helyszínt illetően, ezt kissé benéztem:( Mondjuk a belsejét elborítja a sitt, ha ki lenne pucolva, talán lehetne találni elfalazási nyomokat. Egyébként én sem találtam mást róla a partikon kívül, állítólag légifigyelő, vagy hasonló, a légierővel kapcsolatosan volt ott valami.

Hajagról hamarosan teszek fel képeket, bár az index fórumon a Fegyverek, emberek félelmek/Kihalt laktanyák topicban is van róla sok minden.

Más: http://www.origo.hu/itthon/20101118-fel ... gutat.html egyszer ezen is végigmennék, jó kis túra lehet.
Yrkon
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.11.17. 15:28

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.18. 13:29

Yrkon írta:
raoulduke652 írta:Helló,

köszi az infókat! Balatonalmádiban konkrétan merrefelé van bunker? Érdekelne a dolog, mert nagyfateréknak ott van telke, kis pöcsös koromtól kezdve a nyarak nagy részét ott töltöttük (Vödör-völgy). Én egy óvóhelyet/tárolót vagy hasonló objektumot találtam a környéken túrázás közben, de az erősen Vörösberénytől ÉK-re van, nem Almádiban és nem is igazán jelentős. http://href.hu/x/dqg3 Nem erre gondolsz, igaz? Youtube-on lehet találni videókat "Balatonalmádi+bunker" kulcsszavakkal, de csak ilyen buzeráns trance-partikat dob ki...Péter, engem mindenképpen érdekelnének képek a Hajagoson lévő bunkerről, jó lenne, ha feltöltenél. Egyébként akár egy túrát is lehetne szervezni a Bakonyba, bejárásokkal, ezt a 2 bunkert megnézni, és Fülöp Attila nevét biztosan hallottátok már, neki van Bodajkon egy elég komoly háborús gyűjteménye és egy működőképes kétéltű járműve - talán RÁBA. ha valakit érdekelne egy ilyen bejárás, jelezze! Egy nap alatt le lehetne zavarni az egészet.


Üdv!

Neked van igazad az almádi helyszínt illetően, ezt kissé benéztem:( Mondjuk a belsejét elborítja a sitt, ha ki lenne pucolva, talán lehetne találni elfalazási nyomokat. Egyébként én sem találtam mást róla a partikon kívül, állítólag légifigyelő, vagy hasonló, a légierővel kapcsolatosan volt ott valami.

Hajagról hamarosan teszek fel képeket, bár az index fórumon a Fegyverek, emberek félelmek/Kihalt laktanyák topicban is van róla sok minden.

Más: http://www.origo.hu/itthon/20101118-fel ... gutat.html egyszer ezen is végigmennék, jó kis túra lehet.


OK, várjuk a képeket. A gyűjtőnek, Fülöp Attilának a száma megvan egyébként, beszéltem vele nyáron, egyeztetés után bármikor lehet menni hozzá!

A közműalagút egy érdekes téma, de borzalmasan nehéz lejutni. Ennek ellenére nem akarom elkiabálni, de hamarosan talán...:D
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.19. 11:48

Felkerült netre a videó a csepeli 9-es számú légókocka szellőzőrendszeréről működés közben: légszűrők és a szükség esetén ma is használható vasbiciklik. December 1-jétől kizárólag a BudapestScenes túrákon lesz nyitva, itt tervezem az óvóhelyi hangulatot megerősíteni. Bármilyen jelentkezést örömmel veszek: tárgyi felajánlásokat (természetesen a felelősség vállalásával, és konkrétan: plakát, gázálarc, irányítótábla, elsősegély csomag, bármi jöhet) vagy tippet, hogy kit kéne még keresnem kiállítható anyagért, stb. Kapcsolat: levi.guide@gmail.com, 06 20 5877068 Bármilyen segítségért köszönet előre is!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1222301613630
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Gracchus » 2010.11.20. 11:53

Szia raoulduke652!

A felelősségvállalás szép dolog, de bérleti díjat fizetnél a cuccokért?
A magángyűjtemények ugyanis nem maguktól jönnek létre.

Üdv:
Gracchus
Gracchus
 
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2008.12.31. 10:31

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.20. 17:09

Gracchus írta:Szia raoulduke652!

A felelősségvállalás szép dolog, de bérleti díjat fizetnél a cuccokért?
A magángyűjtemények ugyanis nem maguktól jönnek létre.

Üdv:
Gracchus


Az valóban kimaradt, hogy a részleteket megbeszéljük, ez azt hiszem, magától értetődik. Egyelőre egyébként csak kapcsolatfelvételekre várok, ha minden jól megy, nekem is lesz saját anyagom, meglátjuk, pontosan mennyi, aztán tudok bővebbet mondani, hogy mire is volna még szükség.
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Yrkon » 2010.11.21. 08:07

Sziasztok!
Itt van a Hajagról néhány kép, sajnos nem mindegyik jó minőség, lévén odalent csak fejlámpával tudtunk világítani :(
Csatolmányok
KIF_5579-.JPG
KIF_5579-.JPG (9.49 KiB) Megtekintve 8184 alkalommal.
Kép007.jpg
Kép007.jpg (25.39 KiB) Megtekintve 8176 alkalommal.
Kép006.jpg
Kép006.jpg (31.57 KiB) Megtekintve 8188 alkalommal.
Hajag_Typ.jpg
Hajag_Typ.jpg (7.95 KiB) Megtekintve 8181 alkalommal.
BIG_0002032987.jpg
BIG_0002032987.jpg (106.6 KiB) Megtekintve 8187 alkalommal.
BIG_0002032986.jpg
BIG_0002032986.jpg (102.98 KiB) Megtekintve 8186 alkalommal.
BIG_0002032984.jpg
BIG_0002032984.jpg (94.47 KiB) Megtekintve 8186 alkalommal.
Yrkon
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.11.17. 15:28

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Yrkon » 2010.11.21. 08:09

mégkép
meg egy bónusz a végére :)
Csatolmányok
BIG_0005173876.jpg
BIG_0005173876.jpg (176.64 KiB) Megtekintve 8178 alkalommal.
THM_0002038357.jpg
THM_0002038357.jpg (8.17 KiB) Megtekintve 8183 alkalommal.
Yrkon
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: 2010.11.17. 15:28

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Dpeti » 2010.11.28. 16:02

raoulduke652 írta:Felkerült netre a videó a csepeli 9-es számú légókocka szellőzőrendszeréről működés közben: légszűrők és a szükség esetén ma is használható vasbiciklik. December 1-jétől kizárólag a BudapestScenes túrákon lesz nyitva, itt tervezem az óvóhelyi hangulatot megerősíteni. Bármilyen jelentkezést örömmel veszek: tárgyi felajánlásokat (természetesen a felelősség vállalásával, és konkrétan: plakát, gázálarc, irányítótábla, elsősegély csomag, bármi jöhet) vagy tippet, hogy kit kéne még keresnem kiállítható anyagért, stb. Kapcsolat: levi.guide@gmail.com, 06 20 5877068 Bármilyen segítségért köszönet előre is!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1222301613630


Szia!
Ajánlom ezt az oldalt, régi filmhíradók vannnak benne. Például beírod a keresőbe, hogy légoltalom, és máris kiad híradókat gázmaszkosztásról, légógyakorlatokról stb. Persze a videók letöltéséhez egyeztetni kell az oldal szerkesztőivel.
Üdv.: dpeti

http://filmhiradok.nava.hu/search.php?q=l%C3%A9goltalom
Dpeti
 
Hozzászólások: 65
Csatlakozott: 2009.11.04. 14:01
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.11.29. 10:38

Dpeti írta:
raoulduke652 írta:Felkerült netre a videó a csepeli 9-es számú légókocka szellőzőrendszeréről működés közben: légszűrők és a szükség esetén ma is használható vasbiciklik. December 1-jétől kizárólag a BudapestScenes túrákon lesz nyitva, itt tervezem az óvóhelyi hangulatot megerősíteni. Bármilyen jelentkezést örömmel veszek: tárgyi felajánlásokat (természetesen a felelősség vállalásával, és konkrétan: plakát, gázálarc, irányítótábla, elsősegély csomag, bármi jöhet) vagy tippet, hogy kit kéne még keresnem kiállítható anyagért, stb. Kapcsolat: levi.guide@gmail.com, 06 20 5877068 Bármilyen segítségért köszönet előre is!

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1222301613630


Szia!
Ajánlom ezt az oldalt, régi filmhíradók vannnak benne. Például beírod a keresőbe, hogy légoltalom, és máris kiad híradókat gázmaszkosztásról, légógyakorlatokról stb. Persze a videók letöltéséhez egyeztetni kell az oldal szerkesztőivel.
Üdv.: dpeti

http://filmhiradok.nava.hu/search.php?q=l%C3%A9goltalom


Köszi a tippet, amióta publikálták a híradókat, többször is rákerestem már arra, ami érdekel: hidak, budai Várnegyed, légoltalom stb. Van jónéhány érdekes videó, a túrákra netbook-kal és mobilnettel járok, így fogom majd mutogatni őket!

Yrkon köszi a képeket!
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2010.12.01. 12:37

December 3-án, azaz most pénteken délelőtt 10-től 11-ig vagy 12-ig lesz velem egy interjú a Muzsikás Rádió "Szédítő táj" c. műsorában az idegenvezetői szakmáról, és Budapest föld alatti objektumairól, nyilván óvóhelyek is szóba kerülnek majd. 6-án, hétfőn ugyanekkor lesz ismétlés, ha valakit érdekel, itt tudja majd hallgatni.
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: bunkerman » 2010.12.05. 09:21

Elkészült a Horthy-bunker felújítása Gödöllőn.
A kastélyfelújítás kapcsán vették elő a bunker ügyét, 900 milliót költöttek összesen a programra és kétszer is csúszott az átadása csak az óvóhelynek ami alig pár szoba. Az eredmény pedig egy teljesen üres óvóhely lett, a korabeli berendezésből nyilván semmi nem maradt. A szovjetek üzemanyagraktárnak használták például..
A kisfilm az óvóhelyről itt tekinthető meg: http://vimeo.com/17330353
Hozzáteszem még, hogy a filmben szereplő hölgynek lövése sincs az egész óvóhelyről, de azért nyilatkozott.
bunkerman
 
Hozzászólások: 377
Csatlakozott: 2009.01.12. 13:18

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: raoulduke652 » 2011.01.05. 13:53

Képek egy budapesti óvóhelyből, amely vezetési pontként szolgált volna, a BBGS-kockákhoz hasonlóan, de ez föld alatti létesítmény. Minden kerületnek volt ilyenje, ez valószínűleg a 70-es években épült, és a gondos karbantartásnak köszönhetően szinte teljesen eredeti állapotban maradt fenn! Elviekben mindössze 12 fő (8 férfi, 4 nő) kapott volna helyet benne szükség esetén. Full-full extrás: a szokványosnak számító légcserélő berendezés, saját generátor, orvosi szoba mellett vannak pihenő helyiségei a mai napig megvetett, fóliázott ágyakkal (külön férfi-női), konyha-helyisége, előadóterme, légkondícionálása, saját vízellátása (kút, szivattyú, víztisztító berendezés stb), és a távfűtés is be van vezetve. Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan múzeumként fog működni.

16 új fotó: http://www.facebook.com/album.php?aid=1 ... 8455030222
raoulduke652
 
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2010.09.04. 13:02
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Óvóhelyek Budapesten és az országban

HozzászólásSzerző: Gracchus » 2011.01.05. 19:50

Szia raoulduke652!

Helyileg merre van ez a vezetési pont? Amúgy nem kell csodálkozni hogy csak kis létszámra méretezték ezek nem tömegóvóhelynek épültek, hanem irányítási központnak kis csapatok számára.

Gracchus
Gracchus
 
Hozzászólások: 264
Csatlakozott: 2008.12.31. 10:31

ElőzőKövetkező

Vissza: Óvóhelyek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron